АХУ финансира с до 20 000 лв. проекти на хора с увреждания за самостоятелен бизнес

АХУ финансира с до 20 000 лв. проекти на хора с увреждания за самостоятелен бизнес

До 20 000 лв. могат да получат хора с увреждания за стартиране или развитие на самостоятелен бизнес. Средствата могат да бъдат използвани за учредяване на ново предприятие, инвестиционни разходи, строително-ремонтни работи, оборудване на работни места, обучение на персонала и собственика на предприятието, както и за покриване на минимален стартов капитал. Нужно е кандидатите да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Проектните предложения се финансират Агенцията за хората с увреждания (AХУ) по Националната програма за заетост на хората с увреждания и трябва да бъдат изпратени до 06.03.2023 г.

Агенцията ще финансира с до 50 000 лв. и проекти със социална насоченост, които целят стимулирането на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда. За средствата могат да кандидатстват предприятия и кооперации, вписани в Регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания към АХУ. Финансирането се отпуска за осигуряване на адекватни условия на труд и приспособяване на работното място за назначените при тях хора с трайни увреждания. Крайният срок за подаване на документи е 13.03.2023 г.

АХУ ще отпуска средства и за проекти със стопанска насоченост, които имат за цел да се повиши конкурентоспособността на специализираните предприятия и кооперации на хора с трайни увреждания чрез обучения и закупуване на ново оборудване. За изпълнението на тези дейности работодателите могат да получат до 90 000 лв. Документи се подават до 28.03.2023 г.

Агенцията ще финансира с до 740 000 лв. и предложения за създаване на Центрове за защитена заетост. Участници в конкурса могат да бъдат специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, трудово-лечебни бази или организации на хора с увреждания, регистрирани по действащото законодателство. Създаването на тези центрове цели изграждане на трудови умения и навици на минимум 15 лица с множество трайни увреждания, с психични разстройства и/или интелектуални затруднения, заедно с предоставянето на минимален пакет от персонални подкрепящи услуги. Документи се подават до 29.03.2023 г.

За изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти могат да  кандидатстват държавни, общински, стопански и  неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи обектите. Чрез програмата могат да бъдат изградени или да преустроени рампи, пътеки за хора със зрителни увреждания, сигнализации за хора със зрителни и слухови увреждания и др. Възможно е също приспособяването на вътрешната среда на различни обекти за самостоятелно посещение и пребиваване в него на лица с увреждания. Проектни предложения се подават до 21.03.2023 г.

 Повече подробности за проектите и начина на кандидатстване може да видите на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания - https://ahu.mlsp.government.bg/.

Полезна информация