Участие в Комисия по труда и социалната политика

Участие в Комисия по труда и социалната политика

 

На 31.07.2024 г. в Народното събрание се проведе заседание на Комисия по труда и социалната политика. В дневния ред бяха включени следните законопроекти за изменение и допълнение: на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Деница Сачева, Илиана Жекова, Галя Василева и Костадин Ангелов на 11.07.2024г. - второ гласуване; на Закона за личната помощ, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители на 05.07.2024г. – първо гласуване и на Закона за семейните помощи за деца, внесен от Атанас Зафиров и група народни представители на 21.06.2024г. – първо гласуване.

Участваха и заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Лазар Лазаров, подуправителят на НОИ г-жа Весела Караиванова, г-жа Веска Събева – зам. председател на Националния съвет за хората с увреждания и председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), г-жа Даниела Лазарова от АРДЕ, г-жа Анета Диловска - експерт от СИБ и представляваща Българска търговско-промишлена палата, представители на Българска стопанска камера и др.

След представяне на законопроектите и проведена дискусия комисията прие на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване; на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители и отхвърли на първо четене  законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, внесен от Атанас Зафиров и група народни представители.

Повече информация по законопроектите, може да намерите на сайта на Народното събрание на следния LINK  https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/3393

 

Становището на национално представителните организации на и за хората с увреждания, представено в Комисията може да прочетете в прикрепения файл

 

Полезна информация