НЗОК утвърди промени в предоставянето за някои основни помощни средства, които се отпускат на хората с увреждания

НЗОК утвърди промени в предоставянето за някои основни помощни средства, които се отпускат на хората с увреждания

Съгласно чл. 73 от Закона за хората с увреждания хората с увреждания имат право на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, определени индивидуално с медицински документ, издаден от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, въз основа на конкретните им нужди и съгласно спецификация, утвърдена от Националната здравноосигурителна каса.

Финансирането и предоставянето на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания се осъществяват от Националната здравноосигурителна каса въз основа на механизъм и стандарти за качество на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания, като средствата за това се предоставят от държавния бюджет с трансфер чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

 С решение на Надзорния съвет на Национална здравноосигурителна каса  от 12.06.2024 г. е утвърдена Спецификация с определени и групирани помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (ПСПСМИ) и ремонтни дейности за 2024, съгласно чл. 73, ал. 1 от Закона за хората с увреждания. Измененията са в сила от 27.06.2024 г.

Промените касаят  стойността, която НЗОК заплаща и експлотационния срок за някои основни помощни средства.

Промените са както следва:

Код

Име на тип/подгрупа

Стойност, която НЗОК заплаща

Експлоатационен срок

11.01.01

Инвалидна количка

Запазва се

486 лв

4 г.

11.02.01

Рингови инвалидни колички със сваляеми/подвижни подлакътници и подкрачници.

650 лв              

4 г.

11.03.01

Акумулаторна инвалидна количка      

4200лв

6 г.

11.03.02

Комплект акумулаторни батерии          

700 лв  

Запазва се срока - на всеки 2 г.

11.04.01

Детска рингова инвалидна количка    

1200лв

3 г.

 

Инвалидната количка с цена 350 лв отпада от спецификацията.

За патериците, проходилките, бастуните, антидекубиталните дюшеци, комбинираните столове за тоалет и баня и другите основни ПСПСМИ няма промяна.

На интернет страницата на НЗОК, рубриката „Помощни средства“ можете да се информирате за всички свързано с отпускането на ПСПСМИ.

LINK: https://www.nhif.bg/bg/facilities/main

 

 

 

 

 

Полезна информация