Участие в онлайн брифинг на Европейския форум на хората с увреждания

Участие в онлайн брифинг на Европейския форум на хората с увреждания

 

На 17 септември т.г., председателят на СИБ г-н Георги Колев участва в онлайн брифинг на Европейския форум на хората с увреждания (ЕФХУ) относно новия законодателен мандат на Европейския съюз. Новият мандат означава нови лица, вземащи решения и възможности за насърчаване на правата на хората с увреждания.

Секретариатът на ЕФХУ информира членовете си за политическата ситуация на ниво ЕС след изборите и действията на организацията за застъпничество относно правата на хората с увреждания.

Водещ на срещата бе г-н Алехандро Моледо, заместник-директор и ръководител на политиката на ЕФХУ.

Бяха разгледани следните теми:

• Новият Европейски парламент;

• Новата Европейска комисия и нейните политически приоритети;

• Възстановяването на интергрупата на хората с увреждания на Европейския парламент;

 • Действията на ЕФХУ и членовете през следващите месеци.

Заместник-директорът и ръководител на политиката на ЕФХУ г-н Моледо представи накратко политическата обстановка и помоли за подкрепа при контакти с членовете на Европейския парламент. Призова за действия за възстановяване на интергрупата за хора с увреждания в Европейския парламент.

За целта ЕФХУ се нуждае от писменна подкрепа на евродепутатите. Организациите-членове е необходимо да се свържат с евродепутатите от съответната страна и да ги помолят да подпишат и изпратят формуляра за подкрепа.

Водещият информира, че новите членове на Европейския парламент са разпределени в съответните комисии. Организациите на хората с увреждания трябва да се свържат с тях и да изпратят, подготвените от  ЕФХУ, поредица от наръчници. Информацията в наръчниците обяснява как различните комисии могат да работят за правата на хората с увреждания в съответните им политически области.

В Европейската комисия  важен приоритет, по който ще се работи, е да се гарантира ангажимент от страна на Комисията, че Европейската стратегия за правата на хората с увреждания ще бъде актуализирана с нови водещи инициативи и действия.

 

Полезна информация