Интервю на Георги Колев – председател на СИБ в предаването „Добро утро, Европа“ на телевизия „Euronews Bulgaria“

Интервю на Георги Колев – председател на СИБ в предаването „Добро утро, Европа“ на телевизия „Euronews Bulgaria“

Euronews - Георги Колев, СИБ: Няма подоходен критерии за помощта за инвалиди

Според Съюзa на инвалидите в България в Бюджет 2024 са заложени достатъчно средства за хората с увреждания. Миналата седмица г-жа Сачева, която е председател на парламентарната социална комисия ни покани, всички организации, които сме свързани да присъстваме на заседанието по приемането на бюджета за социалното министерство.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Георги Колев - председател на Съюза на инвалидите в България, по повод Международния ден на хората с увреждания.

По Закона за хората с увреждания за миналата година са отделени 661 млн. лв., а през 2024г. те ще се увеличат с 27 млн. лв. По закона за личната помощ, който обхваща лицата с най-тежки увреждания, по него се отделят 793 млн. лв за 2024г., като увеличението от тази е с 224 млн. лв. Това е най-голямото увеличение. И двата закона се отварят. Работи се по тях в работни групи. Концепцията на МТСП, правителството и Съюза на инвалидите е, че наистина тези огромни средства, които се отпускат трябва да отидат към най-нуждаещите се групи, най-тежко увредените. Обезателно трябва да има подоходен критерии за отпускането им. В момента няма такъв, представяте ли си? Има хора с увреждания, които имат фирми, стабилни доходи и те могат да получават тази финансова подкрепа без ниаккъв проблем, което е недопустимо в такава бедна държава.

По Закона за социалните услуги се отделят 977 млн. или с 296 млн. повече от тази година. За медицински изделия и помощни средства предните години са се отделяли между 35 и 38 милиона лева, а сега се отделят 50 млн. лв. в бюджета на НЗОК, защото тези пари минаха там. Държавата отделя достатъчно средства. Тези неща са свързани с линията на бедност, която се увеличава всяка година. Така че ние не може да не сме доволни от това. Въпросът е удовлетворява ли това хората с увреждания в тяхното ежедневие.

Освен тези помощи хората с увреждания получават и пенсии. През преброяването през 2021г. излезе, че хората с увреждания в страната са към 12.4% от населението. Това са над 700 хил. души. В НОИ са регистрирани 654 547 такива лица. 2.3 милиарда са отделени за пенсии на тези хора.

Ние знаем колко е трудно на всяко едно правителство. Бюджета за тази година е 43 милиарда. Около 4 милиарда от тях или 10% от Бюджета на страната отива за хората с увреждания.

Ако е от 50 до 70% степента на увреждане, те получават 30 и няколко лева от социалното министерство, техните пенсии са около 300 лв. и, ако той не работи остава само на тези 300-400 лв. Това са ниски доходи. Но тази трета група са по-здрави хора, които могат да работят. Статистиката на НСИ е, че 30 и няколко процента от хората с увреждания работят.

Хората с по-тежки увреждания над 70% или над 90% - при тях трудовата заетост е голям проблем. За тях тези средства са добре дошли, защото те осигуряват ежедневието им. Човек, който е с над 90% увреждания получава над 270 лв., получават и социална пенсия над 400 лв., тоест над 700 лв. на месец. Голяма част от тези хора са с ниско образование, трудно се реализират на пазара на труда. Но има и такива, които са успели да се изучат, познавам такива хора, и те са IT специалисти или в административни съдилища, маркетинг и други неща работят. Тоест, хората, които имат съхранен интелектуален потенциал те могат да се реализират.

Хората с увреждания не са само такива, които искат помощи. Моля Ви, осигурете ни достъпна среда и транспорт, за да можем да се реализираме. Тези хора ще могат да достигат до работните места и университетите така. За тази година имаме само 4 искания към МТСП. Да се премахне срокът за пожизнения срок на социалната оценка. Защото хората след 60-70 г. менталните им способности намаляват. Те забравят да отидат да подновят заявлението си и им спират финансовата подкрепа. Има 2 целеви помощти, които се отделят за адаптиране на жилището и закупуване на автомобил. Тези 2 целеви помощти са зависими от доходите на семейството и лицето. Тези неща се отпускат, ако подоходния критерии на лицето е до линията на бедноста. Вече трябва да се вдигне този праг, защото и пенсиите се увеличават.

Вижте цялото интервю във видеото.

https://euronewsbulgaria.com/news/22602/georgi-kolev-sib-nyama-podohoden-kriterii-za-pomoshtta-za-invalidi

Полезна информация