Информация от Европейския форум на хората с увреждания

Информация от Европейския форум на хората с увреждания

Хората с увреждания са изключени от цифровите канали на европейските политически партии

Докладът „Отказан достъп“, публикуван на 11 април, разкрива, че уебсайтовете на европейските политически партии са изключително недостъпни за потребители с увреждания, като някои компоненти дори обръщат мерките за достъпност по подразбиране.

Докладът, съавтор на Европейския форум за хората с увреждания и фондация Funka (лидер в сектора на цифровата достъпност), откри ужасяващи резултати в уебсайтовете на 7-те основни европейски политически партии - Европейска народна партия ,  Партия на европейските социалисти , ALDE Партия , Партия ECR , Европейски зелени , Европейска левица и Идентичност и демокрация . В доклада се посочва, че тези резултати са симптом на проблема с широко разпространената недостъпност на политическата информация, която пречи на хората с увреждания да гласуват информирано.
 
Основните констатации на доклада са:

Уебсайтовете на всички политически партии имат сериозни проблеми с достъпността , като напълно изключват групи потребители и затрудняват достъпа до информация за другите.

Някои уебсайтове активно премахнаха код, който е от полза за потребителите, правейки интерфейса по-малко достъпен.

Някои открити случаи на недостатъчен цветови контраст са най-лошите, които някой от участващите експерти е измервал досега.

Докладът има за цел да предостави конструктивен принос на политическите партии и всички политически участници, за да се гарантира, че тяхната информация става достъпна за хората с увреждания. Пътят напред трябва да включва:

Обучение на уеб автори и друг подходящ персонал за достъпност за уебсайтове, цифрови канали и публикуване.

Включване на крайни потребители с увреждания в проектирането, разработването и тестването на цифрови интерфейси, за да сме сигурни, че работят за всички.

Използване на европейския стандарт за достъпни ИКТ при доставка, проектиране и разработване на цифрови интерфейси.

 
Янис Вардакастанис, президент на Европейския форум на хората с увреждания, каза:

Резултатите са много разочароващи, но не и изненадващи – те отразяват широкоразпространената липса на внимание към достъпността на информацията в политическия свят. Политическите партии трябва да гарантират, че тяхната комуникация е достъпна за всеки избирател – включително гласоподаватели с увреждания.


Сузана Лаурин , председател на фондация Funka, заяви:

Част от съдържанието е толкова трудно за намиране и/или четене, че се чудя дали политическите партии изобщо се интересуват избирателите да разберат посланието им – трябва да е в техен собствен интерес да достигнат до възможно най-много избиратели.

 

 

Свързани документи

Доклад „Отказан достъп: (не)достъпността на уебсайтовете на Европейските политически партии“

Доклад „Отказан достъп: (не)достъпността на уебсайтовете на европейските политически партии“ (кратка версия – 27 страници) PDF

Доклад „Отказан достъп: (не)достъпността на уебсайтовете на европейските политически партии“ (пълен доклад – 92 страници) PDF

„ Контролни списъци: Да направим кампаниите достъпни за хора с увреждания “ на Европейския форум за хора с увреждания

Полезна информация