ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА СИБ И БАРИС

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА СИБ И БАРИС

 

На 31 май 2024 г. в БТА Съюзът на инвалидите в България и Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС) организираха пресконференция по повод недоволството на хората с увреждания във връзка с промените на движение, които бяха направени в центъра на София. Повод за това бе реконструирания бул. „Патриарх Евтимий“ и премахнатите паркоместа за преференциално паркиране на хора с увреждания, както и премахнатите паркоместа по ул. „Иван Шишман“ след ремонта.

 Участваха г-н Георги Колев – председател на СИБ, г-н Павел Савов – председател на БАРИС и хора с увреждания, потърпевши от ситуацията.

Председателят на СИБ запозна медиите с нормативната уредба относно достъпност на средата и поясни, че в чл. 8 от Закона за хората с увреждания е казано, че държавните и местни органи си сътрудничат с национално представителните организации по различните политики за хората с увреждания.

„В наредбата, която е за достъпната среда, е казано в сегашния ѝ вид от 2021 г, че всички екипи, които извършват проектната дейност и след това оценяването на проектите за изграждането на различни инфраструктурни обекти, могат да канят за участие в тези комисии експерти от национално представителните организации“, отбеляза той.

Председателят на СИБ припомни, че старата наредба от 2003 г. имаше императивен характер – задължително се канят експерти от национално представителните организации.

Представени бяха проблемите: 

  - по бул. „Патриарх Евтимий“ организацията на движение така е направена, че са сформирани две велоалеи от двата тротоара. Но тази, която е в посока от „Патриарх Евтимий“ към „Витоша“, в лявата част велоалеята, там, където са маркирани новите паркоместа, могат да се случат конфликтни точки;

-  паркоместата при предишната организация на движение, които бяха диагонално разположени на бордюрите на тротоарите, можеха да се разширят до 360 см за хора с инвалидни колички, така че човек с количка свободно да излезе от вратата;

- При сегашната организация на движение паркоместата са успоредни на бордюра на велоалеята. Успоредните паркоместа водят до това, че ако човек от дясната страна на колата, от дясната врата излезе с количката, той става конфликтна точка на идващите зад него автобуси, автомобили и други, защото той навлиза в платното на движение, което граничи с паркоместата. Ако хората с инвалидни колички слизат от лявата страна, там пък се създава конфликтна точка заради велоалеята.

Председателят на БАРИС г-н Павел Савов обясни, че паркоместата за хората с увреждания са намалени, само по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул.“ Г.С. Раковски“ те са със седем по-малко, премахнато е и място за хора с увреждания пред Първа градска болница.

От Съюза и БАРИС искат възстановяване на старата организация на движение, тъй като настоящата e предпоставка за конфликти между участниците в движението и за инциденти за хора с увреждания.

 

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/680915-stolichnata-obshtina-ne-e-spazila-zakonodatelstvoto-za-horata-s-uvrezhdaniya-s-v

 

https://btvnovinite.bg/bulgaria/otnovo-problem-s-novata-markirovka-v-centara-na-sofija-lipsvat-njakoi-parkomesta-za-invalidi.html

 

https://images.app.goo.gl/wWM37cExDqSFysbp8

 

 

Полезна информация