17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания се проведе на 6 – 7 юли в Перник

17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания се проведе на 6 – 7 юли в Перник


 
 
На 6 и 7 юли 2024 г. в Перник, кв. Църква се проведе 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания под патронажа на г-н Станислав Владимиров, кмет на община Перник. Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно. Тази година той бе под мотото "Да победим деменцията чрез науката, изкуството и спорта". Организатор на събитието е Съюза на инвалидите в България, който спечели проект за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания от Агенцията за хората с увреждания. Финансова подкрепа бе осигурена и от община Перник.

Фестивалните дни бяха открити от Председателя на СИБ, г-н Георги Колев. Гости бяха г-жа Вукова, координатор на АХУ за Югозападна България, г-н Добрев от община Перник и г-н Симеонов от Дирекция „Бюро по труда“ – Перник. Приветствие към участниците от името на кмета на Перник произнесе г-н Добрев.

Председателят на СИБ връчи плакети „За принос в социалното приобщаване“ и грамоти на г-н Станислав Владимиров за ползотворното сътрудничество със Съюза и на г-жа Анита Тараланска, председател на Регионална организация на СИБ Перник и член на УС на СИБ – за дългогодишна, всеотдайна и неуморна работа при организацията и провеждането на многожанровите фестивали в града.

Събитието събра над 1300 хора с увреждания - членове на СИБ и гости от страната, за изява на таланта им и подкрепа на каузата за борбата с деменцията като социалнозначимо заболяване. Самите участниците показаха как може да се победи деменцията - със социална ангажираност, социални контакти, с любими занимания.

Проведе се конкурс за певчевски и танцови състави, оценени от жури в състав: Мими Иванова - примата на българската естрада и композиторът Развигор Попов.

Освен изявите на откритата сцена в квартал "Църква", имаше и Алея на занаятите, развлекателни и спортни състезания по тенис на маса.

Представени бяха богата палитра от кулинарни изделия.

През втория ден голям интерес сред участниците предизвика лекцията на професор д-р Любка Танчева, ИНБ-БАН, професор на Вайцман Институт за наука, Израел на тема „Съвременната наука за профилактика и борба с деменцията“. Проф. Танчева изтъкна като отлични фактори за превенция на деменцията пеенето, танците, заниманията с музика, както и изработката на арт-изделия.

 Получихме Поздравителен адрес от г-н Веселин Кожухаров – изпълнителен директор на Агенция за социално подпомагане. Може да го прочетете в прикрепения файл

 

Полезна информация