СИБ участва в 11-ия Европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика

СИБ участва в 11-ия Европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика

Днес, в рамките на Българското председателство на Мониторинговия комитет за наблюдение на Люксембургската декларация в НДК се провежда 11-ият Европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика, който се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации и МТСП. Форумът се откри от министър Иванка Шалапатова. Официални гости са Йорданка Фандъкова – кмет на София, Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет. В изложението, в периода 5 – 8 октомври, участват над 50 социални предприятия, кооперации и неправителствени организации, които представят продуктите и услугите си, които са произведени от хора в неравностойно положение. Организирано е и модно ревю на произведени от кооперациите и социалните предприятия модели и колекции облекла.

Програмата от събитията, посветени на развитието на социалната икономика, включва и кръгла маса на високо равнище на тема: „Държавата в подкрепа на социалната и солидарна икономика“ и научно-практическа конференция на тема „Съвременни измерения на социалната и солидарна икономика“.

На кръглата маса доц. д-р Тодорова от МТСП представи Доклад относно развитието на социалната и солидарна икономика, Георги Георгиев от НАСО запозна аудиторията с анализ на интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда - мерки, стимули и предизвикателства, разработен от Икономическия и социален съвет. (В прикрепения файл може да се запознаете  с Анализа, разработен от ИСС)

 

Форумът се провежда в рамките на Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация.

От 4 октомври страната ни е домакин на международна конференция на високо ниво на тема „Социалната икономика – вдъхновяваща, иновативна, обединяваща“. Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова откри събитието. То се провежда в Националният дворец на културата и е в рамките на Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, което страната ни пое през втората половина на годината.     
Декларацията е приета през 2015 г. от Франция, Италия, Люксембург, Словакия, Словения и Испания и представлява пътна карта за развитието на социалната икономика като среда за създаване на работни места на хора в неравностойно положение и социални иновации. България се присъединява към документа през 2021 г., а към настоящия момент Люксембургската декларация е подписана от 21 държави - членки на Европейския съюз.

В конференцията в София участват представители на България, Испания, Люксембург, Словакия, Унгария, Чехия, Франция, Италия, Румъния, Белгия.

 

 

 

Полезна информация