Посещение на Филипа Такър от Европейския форум на хората с увреждания по дейности на проект Възход, фаза 2, изпълняван от Националния съвет на хората с увреждания в България

Посещение на Филипа Такър от Европейския форум на хората с увреждания по дейности на проект Възход, фаза 2, изпълняван от Националния съвет на хората с увреждания в България

В периода 6-8 ноември 2023 г. в гр. София на посещение на Националния съвет на хората с увреждания в България /НСХУБ/ беше Филипа Такър, представител за Централна и Източна Европа на Европейския форум на хората с увреждания /ЕФХУ/.

Проведоха се редица срещи – първата от които на 6 ноември т.г. с изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания проф. Йорданов за запознаване с опита и добрите практики за подкрепа на хора с увреждания и работодатели чрез проектно финансиране.

На 7 ноември 2023 г. се проведе работна среща с ръководството на Съюза на слепите в България и членове на Националния съвет на хората с увреждания в България. По-късно в Базата на Съюза на слепите в България се състоя групова арт демонстрация  „Достъпността – мост между сетивата” за създаването на собствена творба – картина от всеки участник в обособена площ в базата. Участниците в груповата арт демонстрация 15 незрящи или с ограничено зрение, бяха подкрепени от художник-ментор Събина Данева, самата тя е с рядко заболяване. Подкрепата беше насочена при избор  на тема, техники, които могат да използват, наставления по време на работата, поддръжка от придружителите при избор на цвят за изобразяване на картината.

Филипа Такър посети услуги предоставяни за незрящи и слабовиждащи лица от Съюза на слепите в България и ПП „Успех” осиуряващо заетост на тази целева група български граждани.

В заседателната зала на базата се проведе съвместна среща с представителя на Европейския форум на хората с увреждания Филипа Такър и председателя на Националния съвет на хората с увреждания в България Елка Тодорова и членовете на съвета - председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, председателя на Съюза на инвалидите в България Георги Колев, председателя на Асоциацията на родители на деца с увреден слух Мария Кръстева. Бяха обсъдени предизвикателствата пред Националния съвет на хората с увреждания в България и проведените до момента инициативи по проект Възход, фаза 2, който се управлява от Европейския форум на хората с увреждания с финансовата подкрепа на Фондация Сити (Citi).  „Възход“ е част от глобалната инициатива „Пътеки към прогреса“ (“Pathways to Progress”) на Фондация Сити. С проектите, изпълнявани във всяка една от петте държави – България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, специално насочени към местните потребности, се очаква изграждане на движение, което гарантира правата на хората с увреждания, и в частност на младежите със специфични потребности.

В България проектните дейности се организират от Националния съвет на хората с увреждания в България като член на Европейския форум на хората с увреждания.

На 8.11.2023 г. Филипа Такър се запозна с дейността на общинско предприятие „Лозана” ЕАД предоставящо заетост на хора с увреждания. Във визитата участие взеха Елка Тодорова, председател на НСХУБ и Георги Колев, председател на Съюза на инвалидите в България

До момента са реализирани три арт работилници за незрящи и с ограничено зрение – на 7.11.2023 г. в гр. София в Базата на Съюза на слепите, на 9.06.2023 г. в гр. Варна, Дома на културата на слепите „Успех” и на 12.06.2023 г. в гр. Пловдив, Националния център за рехабилитация на слепи, с активното участие на Съюзът на слепите в България. Подобни изяви възпитават обществото в толерантно отношение към различията и положителна промяна на обществените нагласи.

С цел максимална информираност и публичност в дните на провеждането на арт работилниците се проведоха пресконференции със заинтересовани страни, на които председателят на Националния съвет на хората с увреждания в България Елка Тодорова запозна присъстващите с дейностите и финансовата подкрепа от Фондация Сити по проекта Възход, фаза 2.

Проведени са четири застъпнически кампании със студенти на тема „Невидимият враг - дискриминацията” в Университет проф. Асен Златаров в Бургас, „Измеренията на стабилността – възможните финансови източници за дейността” в Бургаския свободен университет, „Полет към успеха – медийно позициониране” в Варненски университет Черноризец Храбър и „Без граници – Директивата за уеб достъпност” в Пловдивския свободен университет. Предстои провеждане на последната застъпническа кампания „Убеждаване на неубедимите – изкуството на комуникацията” в края на месец ноември.

Последната дейност по проекта обучение на тема „Младежко лидерство“ за младежи с увреждания ще се проведе до 15 декември.

 Фондация Сити

Фондация Сити (Citi Foundation) работи за насърчаване на икономическия прогрес и подобряване на живота на хората в ниско-доходните общности по целия свят. Инвестираме в усилия, които увеличават финансово приобщаване, като подпомагаме възможностите за работа на младежта и преразглеждаме подходите за изграждане на икономически стабилни общности. Подходът „Повече от филантропията" на Фондация Сити използва огромния опит на организацията и нейните експерти да изпълняват мисията си и да стимулират мисленето в областта на лидерството и иновациите.

Сити

Сити (Citi) е водещ партньор в банковия сектор за компании с трансгранични операции, глобален лидер в управлението на финансите и лидер на местния пазар в Съединените щати. Cити работи в близо 160 страни и юрисдикции, като предлага на корпорации, правителства, инвеститори, институции и физически лица широк спектър от финансови продукти и услуги.

Европейски форум на хората с увреждания

Европейският форум на хората с увреждания (ЕФХУ) /European Disability Forum (EDF) е организация на хората с увреждания, която защитава интересите на над 100 милиона хора с увреждания в Европа. ЕФХУ е независима неправителствена организация (НПО), която обединява представителни организации на хора с увреждания от цяла Европа. ЕФХУ се управлява от хора с увреждания и техните семейства и е силен обединен глас на хората с увреждания в Европа. Допълнителна информация може да бъде намерена на www.edf-feph.org | Twitter: @MyEDFTop of Form

           

 

Мненията, изразени в настоящата статия са тези на Националния съвет на хората с увреждания в България и следователно по никакъв начин не могат да се приемат, че отразяват официалното мнение на финансиращия партньор Фондация CITI и Европейския форум на хората с увреждания.

 

 Проект "Възход " фаза 2, изпълняван от НСХУБ, управляван от ЕФХУ, финансиран от Фондация СИТИ

 

Полезна информация