Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз (Съвета) на  1 юли. Това означава, че Унгария вече ще председателства всички съответни състави на Съвета и технически органи, като срещите на Съвета по образование, заетост и социални въпроси на националните министри (EPSCO) или срещите на работната група по социални въпроси, които обикновено обсъждат въпроси, свързани с уврежданията. Унгария следва успешно белгийско председателство.

Докато голяма част от програмата на председателството е посветена на вътрешните работи, отбраната и вътрешния пазар, един от седемте приоритета е насочен и към хората с увреждания. Под заглавието „ Справяне с демографските предизвикателства “, унгарското председателство обеща да обхване и социалната интеграция:

В социалната област унгарското председателство ще се съсредоточи върху социалната и икономическа интеграция на хората с увреждания. По отношение на социалното включване, ще се съсредоточи върху достъпа до качествени услуги, за да намали териториалните неравенства, в общия контекст на намаляване на бедността, насърчаване на прилагането на Стратегическата рамка на ЕС за ромите от държавите-членки и по-ефективното използване на еврофондове

Председателството даде тласък на фокуса си върху уврежданията с дебат относно заетостта на хората с увреждания по време на среща на министрите на ЕС на 16 юли. По време на този дебат министрите очертаха политически мерки, които всяка страна предприема, за да подобри включването на хората с увреждания на пазара на труда.

Председателството също така обяви две заключения на Съвета относно правата на хората с увреждания:

-        Насърчаване на социалното участие и включване на хората с увреждания.

-        Укрепване на достъпа до качествени услуги.

Програмата на председателството също така предвижда работа по Директивата за равното третиране, ключова тема, която е в процес на преговори в Съвета повече от 14 години , както и напредък в две нови регулаторни предложения относно правата на пътниците . Освен това предложението за Европейската карта за инвалидност и Европейската карта за паркиране, които вече постигнаха политическо споразумение по време на белгийското председателство, най-вероятно също ще бъдат официално приети през есента.

И накрая, председателството ще бъде домакин на събитие за заетостта на хората с увреждания на 9 октомври в Будапеща.

Useful information