Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Международен фокус върху уврежданията: Министерска среща на Г-7

 Андре Феликс

 

На 19 юни ЕФХУ е домакин на информационна сесия, за да проучи как да се включи в две значими международни събития, фокусирани върху проблемите на уврежданията: срещата на министрите на Г-7 за приобщаването и уврежданията, насрочена за 14-16 октомври в Италия, и Глобалната среща на върха за хората с увреждания определени за април 2025 г.

Включването на хората с увреждания в момента е важна тема на международната сцена и тези две събития предлагат значителна платформа за гарантиране и застъпничество за „нищо за нас без нас“.

 

Тази статия ще представи информация за срещата на министрите на Г-7 и Хартата от Солфаняно:

Министерска среща на G7 относно приобщаването и уврежданията

Групата на седемте (G7) е неформален форум, който обединява Италия, Канада, Франция, Германия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати. Европейският съюз (ЕС) също участва в групата.

Въпреки че първоначално се фокусира върху финансовите въпроси, G7 разшири фокуса си, за да се справи с основните глобални проблеми. Тази промяна стана по-ясно изразена с въвеждането на тематични министерски срещи за задълбочени дискусии по сложни теми. Италия, като тазгодишното председателство на Г-7 , ще свика първата по рода си министерска среща на Г-7, посветена на уврежданията и приобщаването, от 14 до 16 окт. 2024.

По време на информационна среща с ЕФХУ двама представители на италианското правителство, д-р Мая Барбара Мирник и д-р Ванеса Терцо,  очертават целите на октомврийската министерска среща относно приобщаването и уврежданията. Те подчертават ангажимента на страните от Г-7 да осигурят пълно участие в гражданския, социалния и политическия живот за всички и обясняват, че срещата ще обсъди осем приоритетни области:

- Приоритет 1 - Приобщаването като приоритетна тема във всички политически програми

- Приоритет - Универсална достъпност

- Приоритет 3 - Автономен и независим живот

- Приоритет 4 - Насърчаване на талантите и приобщаване на работното място

- Приоритет 5 - Насърчаване на новите технологии

- Приоритет 6 - Спортни и развлекателни дейности

- Приоритет 7 - Достоен живот и качество на услугите

- Приоритет 8 - Предотвратяване и управление на извънредни ситуации, особено във връзка с климатичната криза.

Италия вече е провела общо четири срещи на работните групи с технически експерти, които да предоставят коментари и предложения по различните приоритетни области. На тези срещи са присъствали и представители на Международния алианс на хората с увреждания (IDA) и ЕФХУ.

Солфанянската харта на G7

Д-р Мирник и д-р Терзо са обсъдили последното комюнике на Г-7 , което се отнася до хората с увреждания.

Комюникето обявява предстоящата Харта на Солфаняно , която ще формулира действия като „универсален достъп и достъпност, независим живот, приобщаваща заетост, наличност на услуги, предотвратяване и управление на извънредни ситуации, наред с други“. Д-р Миерник и д-р Терцо отбелязват, че проектът на Хартата от Солфаняно ще бъде разгледан от работната група на Г-7 за включване и увреждания през юли 2024 г.

В комюникето се посочва, че страните от Г-7 ще засилят действията си за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (UNCRPD).

Отбелязва се също така реалността на 3,4 милиона вътрешно разселени украинци и значението на приобщаващото възстановяване и необходимостта да се отговори на нуждите на жените, децата и хората с увреждания .

EФХУ също така ще се застъпи за това уврежданията да бъдат включени в заключителния документ на G7 и работата по уврежданията да продължи на следващата среща на G7 през 2025 г. в Канада.

Полезна информация