Прессъобщение на Европейския форум на хората с увреждания

Прессъобщение на Европейския форум на хората с увреждания

Работниците с увреждания се сблъскват с недостъпност и липса на подкрепа на работното място

Андре Феликс

 

Ибрахим, който работи в Белгия, често трябва да взима личния си лаптоп на работа, тъй като организацията му не разполага с помощни технологии, необходими за работата му. На Стивън, ползвател на инвалидна количка от Нидерландия, му е казано да бъде благодарен за приспособленията, които получава.

Това са само някои от проблемите, разкрити в публикувания доклад "Цифрови умения, адаптиране и технологично подпомагане на работното място", който показва широко разпространените проблеми, с които все още се сблъскват служителите с увреждания в ЕС и Обединеното кралство - от недостъпните процеси на наемане и липсата на адаптиране до липсата на достъп до помощни технологии и враждебната култура на работното място.

Докладът, изготвен от Европейския форум на хората с увреждания и финансиран от Google.org, изследва причините за ниската заетост на хората с увреждания. Докладът, представен през 2023 г. от Европейския форум на хората с увреждания, показва, че само 51 % от хората с увреждания са заети в сравнение със 75 % от хората без увреждания. 

Други основни констатации са:

- Само 1 от 4 работодатели са разработили достъпни процеси за набиране на персонал, което е съществена стъпка при наемането на хора с увреждания.

- 81% от работодателите нямат политика за придобиване на помощни технологии

- Само 25% от работодателите са запознати и използват обществена подкрепа за осигуряване на адекватно приспособяване на работното място за  служители с увреждания.

Някои от препоръките в доклада включват:

- Необходимостта работодателите да инвестират в достъпни технологии, независимо от статута на служителите с увреждания

- Публичните органи следва да увеличат и популяризират държавната помощ, която е на разположение на работодателите за покриване на разходите за адекватно приспособяване - и да опростят процеса на кандидатстване.

- Технологичните компании да включват лица с увреждания при разработването на технологични решения.

Морийн Пигот, член на Изпълнителния комитет на EФХУ, заявява:

"Изследването ясно показва, че работодателите се нуждаят от повече информация и подкрепа, в противен случай хората с увреждания ще останат изключени. Време е организациите, работодателите и създателите на политики да въведат политики, които да позволят на работниците с увреждания да бъдат наети на работа и, нещо повече, да бъдат оценени!"

 

Полезна информация