Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Новини от Европейския форум на хората с увреждания

 Законът за Европейската карта за хора с увреждания най-накрая е приет!

Днес, Съветът на ЕС одобри окончателния вариант на текста на Директивата за Европейската карта за хора с увреждания и Европейската карта за паркиране, изчиствайки и последните бюрократични спънки!

Европейският форум на хората с увреждания
(ЕФХУ ) приветства политическото съгласие на текстовете още през април. Но окончателното правно одобрение беше забавено поради необходимостта от законен превод на 27 езика.

Това окончателно одобрение означава, че текстът може да бъде публикуван в официален вестник на ЕС и започва обратното броене за държавите от ЕС, за да започнат да издават картите. Това също означава, че картите трябва да станат реалност най-късно до 2028 г. Страните от ЕС обаче могат (и трябва) да започнат да ги издават и приемат по-рано.

Сега ЕФХУ ще се съсредоточи върху националното прилагане на законите и практическите последици, като работи със своите членове за постигане на амбициозни национални закони, които също включват:

  • Целево финансиране за прилагане на картите.
  • Минимизиране на изключенията, направени в обхвата на картите.
  • Амбицията да се надхвърли първоначалната идея и да се гарантира, че Европейската карта за хората с увреждания може да даде временен достъп до подкрепа за хора с увреждания.
  • Подпомагане на Европейската комисия за разработване на необходимите технически изисквания, например за цифровите версии на картата

Янис Вардакастанис, президент на ЕФХУ, споделя: „ Щастливи сме, че най-накрая и последните препятствия бяха преодолени. Сега се надяваме да видим същата амбиция и бързина от страните от ЕС в стартирането на издаването и приемането на картите.“

Андре Феликс
Координатор по комуникации ЕФХУ

 

 

 

 

Полезна информация