Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Новини от Европейския форум на хората с увреждания

 

G7: Хартата от Солфаняно

На 16 октомври т.г., по време на председателството на Италия, членовете на G7 приемат Хартата от Солфаняно (PDF) , първият документ от този вид, който дава приоритет на включването на хората с увреждания.

Европейският форум на хората с увреждания ( ЕФХУ) приветства приемането на Хартата и участието на движението на хората с увреждания в процеса на изготвяне. Но според експерти на ЕФХУ, Хартата е трябвало да представи по-конкретни действия и да поеме ангажименти по отношение на създаването на реални политики и разпределянето на средства за тяхното прилагане. 

Декларацията се фокусира върху области като:

 - Сътрудничество с организации на хора с увреждания за наблюдение на напредъка;

- Насърчаване на достъпността по време на етапите на проектиране;

- Осигуряване на равен достъп до обществени услуги и програми за независим живот;

- Подкрепа за приобщаваща заетост и адекватно приспособяване;

- Осигуряване на достъп до технологии за хора с увреждания;

- Насърчаване на достъпно здравеопазване;

- Включване на хора с увреждания в планове за намаляване на риска от бедствия.

По време на тази първа по рода си министерска среща на G7 за приобщаване на хората с увреждания Пат Кларк – вицепрезидент на ЕФХУ- модерира сесия относно универсалната достъпност и реагирането при извънредни ситуации. Лекторите на сесията подчертават критичната необходимост правителствата да осигурят равен достъп до обществени услуги за хората с увреждания, особено по време на криза, както и значението на приоритизирането на безопасността и включването в усилията за готовност и реагиране при извънредни ситуации, за да се гарантира, че никой не е изоставен по време на такива ситуации.

Делегацията на ЕФХУ се е срещнала с Еврокомисаря по въпросите на равенството Хелена Дали, за да обсъдят приключването на нейния мандат и предстоящата реорганизация на дневния ред на ЕС за равенството. Разговорът се е фокусирал върху важността от наличието на  експерти по проблемите на хората с увреждания в кабинетите на новите комисари. 

 

Полезна информация